Pilotkurs for lærlinger

For første gang har det blitt arrangert fliskurs for lærlinger i bedriftene. En erkjennelse av at bedriftene blir mer spesialiserte og ikke alltid kan gi bred nok praksis før svenneprøven.

Opplæringsleder Rolf Eikemo-Rolfsen følger nøye med mens Oskar Jørgensen tilpasser en flis.

Kuben videregående skole var arena da Opplæringskontoret for mur- og flisleggerfaget i Oslo gjennomførte sitt første fliskurs for lærlinger. Kurset gikk over en uke og ble gjennomført i opplæringskontorets lokaler på skolen.

– Dette er et pilotkurs for lærlinger som skal opp til svenneprøve til sommeren, forklarer opplæringsleder Lars Eikemo-Rolfsen.
– Det er ikke et tilbud til alle lærlinger, men til de som arbeider i bedrifter der det er lite eller intet flisarbeid. Bedriftene har blitt mer spesialiserte og jobber ofte med bestemte deler av faget.
I et intervju med Murmesteren i våres tok han til orde for at bransjen må erkjenne at det ikke er mulig å gi lærlingene et bredt tilbud i bedriftene, og at dette må løses for eksempel med fordypning eller en svenneprøve som i framtiden gjenspeiler innholdet i læretiden bedre. Dette kurset er en konsekvens av denne problemstillingen.
– Et ditto teglkurs har vi hatt i flere år. Nå har vi også sett behovet for et tilsvarende kurs i flis og våtromsarbeider.

Skolebadet
Det er laget tre båser der to av veggene og gulvet skal flislegges. De kaller det skolebadet.
– Dette er et ressurskrevende kurs med mye forarbeide. Vi har satt opp reisverk og skrudd gips og våtromsplater på hver sin vegg. Da får deltakerne også prøve seg på ulike membransystemer.

– Vi kan utvide til fire båser, men vi greier neppe å ha mer enn et slikt kurs i året, sier Eikemo-Rolfsen.
I hvert av badene arbeider to lærlinger sammen. Dermed er det seks lærlinger som får delta på årets kurs.

God instruktørkapasitet
– Flisfaget er i forandring hele tiden. Derfor er det viktig å ha med en instruktør som står i det til daglig. Vi har derfor leid inn Lars Erik Lier fra Veidekke for å hjelpe oss, forteller Eikemo-Rolfsen. Lier er flislegger og er vant til å ha lærlinger med seg. Eikemo-Rolfsen deltar også selv som instruktør, og de tre oldtimers er selvfølgelig representert.
På en uke får lærlingene en gjennomgang av membranarbeider, støping av gulv, sluk og flislegging i våtrom.

Murmesteren besøker kurslokalene den fjerde av fem kursdager og opplever å se deltakere som knapt har tid til å ta en pause. Langt mindre lange samtaler med journalister. Her skal det læres og praktiseres.

– Et veldig bra kurs, får vi som en kort og presis kommentar. Det er også inntrykket opplæringslederen har. Gutta virker veldig godt fornøyde med kurset.
– Jeg er litt imponert over hvor motiverte lærlingene er. Det ser ut som om de synes dette er gøy, sier han.

Vil motivere skolene
Kurset blir arrangert i samarbeid med flere leverandører, blant annet FagFlis, Bergersen og Flisekompaniet.
Nå vil opplæringskontoret motivere skolene til å ta kurset inn på VG2. Eikemo-Rolfsen forteller at de har sendt henvendelser til skolene i Oslo om dette og håper på positiv repons.

_______________________________
Tekst og foto: Knut Randem

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA ImageChange Image