Samspillkontrakt for høyblokken i nytt regjeringskvartal

Skanska og Statsbygg har signert totalentreprisekontrakt på Høyblokken i nytt regjeringskvartal, som skal rehabiliteres etter ødeleggelsene fra 22 juli.

Konsernsjef i Skanska, Ståle Rød og administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen. Foto Statsbygg/Trond Isaksen

– Vi har tildelt de tre første store entreprisekontraktene i Regjeringskvartalet, og det blir solide og gode entreprenører å spille på lag med, for oss som byggherre. Det forsterker inntrykket av at mange gode krefter står sammen for å gjenreise regjeringskvartalet, sier administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen

Høyblokken, som har en estimert kontraktsverdi på 1.05 milliard kroner, skal rehabiliteres til et velfungerende kontorbygg for cirka 480 ansatte. Bygget skal refundamenteres og bygningens hovedbæring skal forsterkes. Fasadene skal rehabiliteres innenfor gjeldende vernehensyn, og hovedtrapperommet over 2. etasje skal bevares. I tillegg skal alle tekniske anlegg skiftes ut.

Det er også besluttet at et nytt 22. juli senter vil bli lagt til Høyblokka.
– Dette er et prosjekt med stor nasjonal betydning. Vi er både stolte og ydmyke over å ha blitt valgt til å bygge opp hovedbygget for regjeringen, som et symbol på en gjenreisning etter en av norgeshistoriens største terrorangrep, sier konsernsjef i Skanska, Ståle Rød.

Stor symbolsk verdi
Høyblokken har stor symbolsk verdi også hva gjelder norsk arkitektur og velferdsstatens fremvekst, og viktigheten av ivareta bevaringsverdig bygningsmasse og kunst vil være høyt prioritert i prosjektet.

– Trappeløpet i Høyblokken har særegen kunst, det er sandblåste kunstuttrykk i betongkonstruksjonen. Det er Carl Nesjar, sammen med andre kunstnere som Pablo Picasso, Inger Sitter og Kai Fjell, som står bak, forteller Harald Nikolaisen.

– Skanska har solid kompetanse på rehabiliteringsprosjekter, og nøkkelpersonene i prosjektteamet vårt for Høyblokken har til felles at de alle har arbeidet med en rekke tilsvarende prosjekter tidligere. Det har også en litt spesiell betydning for Skanska, at vi skal rehabilitere Høyblokken som vi selv bygget for ca. 60 år siden, uttaler Ståle Rød

Da høyblokken i sin tid ble oppført i slutten av 1950-årene, var det under Ingeniør F. Selmer som i dag er Skanska. Og da Høyblokken skulle renoveres på 1990-tallet, gikk igjen oppdraget til Selmer. Den gangen ble det bygget på tre etasjer, to kontoretasjer og en etasje med ventilasjon, i tillegg til at himling ble senket, vinduene restaurert og ny ventilasjon ble lagt opp i hele H-blokken.

Samspillskontrakt
Kontrakten skal gjennomføres som en totalentreprise med samspill, der byggherre, rådgivere og entreprenør samlokaliseres for å sammen optimalisere løsningene for prosjektet. Samspillsfasen på Høyblokka har en beregnet varighet på ca. ett år, med forventet byggestart i 2021.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image