Europas første el-betongtrommel på Ås

Fossilfrie byggeplasser er et viktig mål for Statsbygg. Nå blir Campus Ås det første byggeprosjektet i Europa som tar i bruk en elektrisk trommel til betongbil.

Fra innvielsen. Foto: Statsbygg.

Nyvinningen ble innviet av statssekretær Atle Hamar i Klima- og miljødepartementet på byggeplassen på Campes Ås denne uka.

– Når alle sektorer skal bidra til utslippskutt på 45 prosent fram mot 2030 er dette bra for klima, men det er også sannsynligvis bra driftsøkonomi i det, sa Hamer etter å ha koblet til strømmen på betongblanderen.

Den elektriske betongbilen øker energiutnyttelsen sammenlignet med vanlige betongblandere – og kutter alle utslipp mens den er i operasjon på byggeplass. Den vil også ha en positiv innvirkning på byggeplassen når det gjelder støy og lokal luftforurensning.

Betongbilen er finansiert med midler fra Pilot-e og skal brukes til Fellesbygget, som Statsbygg oppfører på Campus Ås i forbindelse med det nye Veterinærbygget. Pilot-E er et felles initiativ mellom Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova.

Dette er første ledd i prosjektet utslippsfri leveransekjede av betong – hvor siste etappe nå er elektrifisert.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA ImageChange Image