Murverk i nasjonsbyggingen

Urbygningen ble innviet i 1901 og er nå restaurert for om lag 500 millioner kroner.

Urbygningen ble innviet i 1901 og er nå restaurert for om lag 500 millioner kroner.

Da Landbruksskolen på Ås ble innviet i 1901 var det et omstridt prosjekt. I ettertid har det vist seg å være et vesentlig bidrag i byggingen av den selvstendige nasjonen Norge. Den gang ble murverk ansett for å være for fint for bondesønnene.

I går kunne kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen innvie den ny-restaurerte Urbygningen på det som nå har fått status som Universitet.
Prislappen er på 500 millioner, men det gir så uendelig mye mer i kultur og historie, sa statsråden.
Det var riksantikvar Jørn Holme som framhevet bygningen som en av de viktige byggverkene for nasjonsbyggingen. Og han nevnte den i samme åndedrag som blant annet Eidsvoldsbygningen.
– Det er viktig at gamle bygninger brukes i en moderne sammenheng, sa han og viste til det gode samarbeidet om løsningene.

Statsbyggs administrerende direktør Harald Vaagsaar Nikolaisen sa i sin innledning at Urbygningen har vært et av de mest krevende prosjektene Statsbygg har vært borti.
– Kvalitetskravene har vært høye, men det finnes fortsatt håndverkere som kan utføre det ypperste arbeid, sa han.

Etter rektors gledesytringer over bygget ble det arrangert omvisning for inviterte gjester. Murmesteren valgte imidlertid sin egen omviser.
Erling Lundgren Risberg har vært Murmester Rolf Holms prosjektleder i Urbygningen. Det han kunne vise oss blir tema for en artikkel i vår trykte utgave.

___________________________________________
Tekst og foto: Knut Randem

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image