Trenger flere mestere

Utdanning av fagarbeidere må prioriteres. Foto: Knut Randem.

Utdanning av fagarbeidere må prioriteres. Illustrasjonsfoto: Knut Randem.

– Vi er nødt til å satse på fagutdanningen. Dette er etterspurt arbeidskraft som Norge trenger, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Nå lanserer hun et felles opprop med alle ungdomspartiene og LO for å styrke fagopplæringen.

Det er bred politisk enighet om at vi har behov for dyktige fagarbeidere og mestere i fremtiden. Det er denne arbeidskraften vi skal leve av i fremtiden.
Nå lanserer alle ungdomspartiene, sammen med LO og NHO, et felles opprop for å styrke fagopplæringen.
– Det er viktig at vi alle er enige om dette på politisk nivå, og når NHO-bedriftene også etterspør denne arbeidskraften er det et tydelig signal om at dette er viktig, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

NHOs Kompetansebarometer viser at 60 prosent av bedriftene har behov for fagarbeidere de neste fem årene. Hver tredje bedrift sier at de har et stort behov for denne kompetansen.
– Vi må bli like opptatt av mestrere som av mastere, sier nesteleder i LO, Hans Christian Gabrielsen.

Felles opprop for fagopplæringen
De politiske ungdomsorganisasjonene har en felles målsetting om at norsk- og yrkesopplæring skal gi unge en samfunnsnyttig utdanning som utvikler selvstendige og dyktige fagarbeidere.

– Det har vært snakket om alt for mye ute at det har vært gjort noe med. Jeg er veldig glad for at vi nå kan gå sammen om dette. Vi må begynne i dag, sier Linn-Elise Øhn Mehlen, leder av Rød Ungdom til NRK.

– Vi vil at enda flere ungdommer enn i dag skal velge en yrkesfaglig utdanning. Og langt flere av de som påbegynner utdanningen må gjennomføre med fag-/svennebrev. Vi må finne måter å fange opp igjen elever som har avbrutt, og føre dem frem til fullført yrkesutdanning med høy kvalitet.

– Vi ønsker en fagutdanning som verdsettes høyt av samfunnet, og som gir muligheter for en attraktiv karriereutvikling. Det er i dag mer positiv oppmerksomhet til fagutdanningen enn tidligere, men vi har fremdeles en lang vei å gå for å nå hovedmålsettingen om at alle kvalifiserte søkere skal få tilbud om læreplass.

– Her må bedriftene ta anvsar, men også skolene og elevene selv. Man bør bestå eksamen i alle fag, ha høy motivasjon og lavt fravær. Prosjekt til fordypning i bedrift kan være første møte mellom elev og fremtid læreplass. Benytt denne muligheten!

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image