Student-produsert tegl i sommerutstilling

trøndertegl2Med installasjonen Trøndertegl vil en gruppe NTNU-studenter rette fokus på mangfoldet i materialbruken i Trondheim og lokal produksjon av teglstein.

Den midlertidige installasjonen er oppført foran Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Munkegata i Trondheim og består av fire elementer som sammen danner et utstillingsrom. Den viser frem lokal teglstein og beskriver produksjonen steg for steg. I tre av elementene er det murt med stein fra restlageret til Bratsberg teglverk, det siste teglverket i Norge før det ble nedlagt i 2014.
– Det siste elementet består av stein som vi selv har eltet, banket og brent, med lokal leire fra Melhus, utenfor Trondheim, forteller studentene.trøndertegl3

– Dette prosjektet startet med en ide om å diskutere hva slags materialer som preger byrommene våres og hva slags materialer som skal gjøre det i fremtiden.
– Teglstein er et materiale som har satt betydelig preg på bygningskulturen i Trondheim gjennom mange hundre år. Katedralskolen og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Munkegata, Erkebispegården, Frimurerlogen, Ila skole samt 40 hvelvkjellere skjult under byens golv er bare få eksempler på den rike teglsteinarkitektur som finnes i Trondheim. Noen av disse eksemplene er bygg hvor den bærende konstruksjon er utført av teglstein, mens teglstein i nyere bygg i dag utføres som en ytterkledning på en bærende betongkonstruksjon. Et eksempel på det sistnevnte er Trøndelag Teater.

Er tegl et materiale som er i ferd med å forsvinne fra Trondheim og med hvilke begrunnelser skal andre materialer prege bybildet i Trondheim i fremtiden?

Lokal ressurs
Målet med student-prosjektet er å undersøke og drøfte mulighetene som ligger i tegl, og som et regionalt byggemateriale med konstruktiv funksjon. Globaliseringen medfører at for eksempel naturstein importeres fra Kina, glass fra Frankrike, tre fra Sibir og teglstein fra Belgia. Er det en naturlig og selvfølgelig utvikling at teglstein ikke lenger skal produseres i Norge og dermed ikke lenger være et norsk byggemateriale? Er det ikke mulig at vi både kan være lokale og globale på samme tid? Det vil studentene drøfte.

– Vi ønsker å sette i gang en diskusjon som utfordrer til refleksjon over disse spørsmålene.
Som et offentlig prosjekt blir det mulig for folk flest å reflektere over tema og i dag skulle man håpe at alle kan ha noe å si om hvordan våre omgivelser blir utformet. Når man unngår å bygge med tegl, er det ikke bare et produkt som ikke blir produsert, det er også er håndverk med omfattende kompetanse og erfaringer, bygget opp over mange hundre år, som forsvinner.

Samtale i Trondheim
– Ved selv å produsere teglstein med lokal leire fra Trøndelag ønsker vi å rette fokus på at dette er en verdifull ressurs som finnes i Trøndelag. Leiren ble hentet ut, eltet, banket, tørket og så brent i en vedfyrt mile på Oppigard Havdal i Melhus.
–Med prosjektets sentrale plassering i byen har det vært mulig å få god dialog med byens befolkning og vi har hatt mange gode samtaler under byggingen, forteller studentene.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image