Jenter i murerfaget

Lena Bode Jensen har en far som er murer og planlegger selv å ta mesterbrev.

Lena Bode Jensen har en far som er murer og planlegger selv å ta mesterbrev.

Vi har aldri gjort noe spesielt for å rekruttere jenter til murerfaget. Vanligvis har vi en kvinnelig lærling hvert fjerde år. I år har vi tre samtidig.

Det er Knut Asper i Murmesternes forening Oslo som konstaterer dette. Han er slett ikke lei seg for at jentene har kommet i større omfang en tidligere.
– Gutta er nok glade for å få jenter på byggeplassen. Det er positivt for miljøet. Gutta kan sikkert være hjelpsomme i begynnelsen, men når akkorden skal oppnås må de nok være selvhjulpne.
– Min erfaring er et jentene gjør seg mer flid med arbeidet enn gutta, men det går igjen utover tempoet, sier Asper. Så spørs det hva som er viktigst.
Murmesteren har snakket med de tre lærlingene for å høre hvorfor de valgte faget og hvordan de trives.
Lena Bode Jensen (17) har læreplass i Murpartnern AS og vi møter henne i jobb på Universitetet i Ås.
Hun er fra Lørenskog og gikk på Skedsmo vg skole.
– Vi hadde flislegging på skolen og det var veldig gøy. Jeg valgte derfor murer som prosjekt fordypning og hadde utplassering hos Murpartnern. Utplasseringen ble forlenget fram til sommerferien fordi jeg hadde lyst til å være der. Det hadde verken skolen eller bedriften noe i mot. Siste skoledag skrev jeg lærekontrakt.
Hun følger 1+3 modellen og er på skolen en dag i uka. Ettersom hun visste at hun ville bli murer var det ingen hensikt med 2+2, sier hun.
Hennes far er egentlig murer fra Danmark, men praktiserer ikke her. Likevel kan nok det ha spilt inn på valget.
– Det går helt fint å være jente på byggeplassene. Alle har vært hyggelige, men jeg merker at folk reagerer litt når jeg kommer på en ny byggeplass, men det går raskt over.
– Venninnene mine skjønte ikke at jeg ville på bygg, men nå synes de det bare er morsomt og er veldig positive til yrkesvalget mitt, forteller Jensen. Også far synes det er morsomt at hun har valgt å følge i hans fotspor.
Lena Bode Jensen har ikke opplevd noe som har fått henne til å angre på yrkesvalget. Hun setter pris på variasjonene i arbeidet som en dag kan være flis, så tegl eller blokker.
– Jeg liker også at jeg får tid til å gjøre ting riktig første gang.
– En gang skal jeg ta mesterbrevet, men lenger har jeg ikke tenkt avslutter Jensen.

Inger-Marita Lien Leonardsen håper hun blir en bedre bygningsingeniør med et praktisk byggefag i bunnen.

Inger-Marita Lien Leonardsen håper hun blir en bedre bygningsingeniør med et praktisk byggefag i bunnen.

En bedre ingeniør
Inger-Marita Lien Leonardsen (19) overrasket nok den nære familien da hun fortalte at hun ville utdanne seg til murer. Hun hadde alltid snakket om akademiske fag. Det har hun heller ikke forlatt tanken på. Hun skal fortsatt blir bygningsingeniør, men tror hun kan bli en bedre en enn de som ikke har praksis i et fag.
Hun har siden august hatt lærekontrakt hos Murmester Olav Hauge AS. Hun følger 2+2 modellen og hadde utplassering både i tømrerfaget og murerfaget før hun bestemte seg.
Så hvorfor valgte hun murerfaget?
– Jeg var ikke sikker på hva jeg likte best og ble nok litt lurt av læreren. Han sa at det er tørt og varmt å være murer om vinteren, smiler hun, og innrømmer at hun er litt frossen av natur. Vi møtte henne på en terrasse utenfor et rekkehus i Holmenkollåsen hvor de pigget opp gulvet, la nytt membran og skiferfliser mens den første snøen kom.
– Etter ungdomsskolen var jeg litt lei av det teoretiske og ville gjøre noe med kroppen. Samtidig ønsket jeg å ta vare på det langsiktige målet om å bli bygningsingeniør, forteller hun.
I to år har hun derfor tatt realfag som påbygg for å forberede den videre utdanningen.
Anniken Lindstad (18) bor i Hamar, har gått på Stange vg skole og følger 2+2 modellen. I august tegnet hun lærekontrakt med Mestermur AS. Nå om dagen jobber hun innendørs med flislegging på Stange.
– Jeg ville egentlig ha noe praktisk arbeid. Det har jeg likt siden jeg var lita. Da likte jeg å både å mure og snekre, forteller hun.
– Den ene bestefaren min er murer, så det ligger kanskje en årsak til valget mitt der.
Også hun liker det varierte arbeidet i murerfaget. Dessuten setter hun pris på å møte de andre kollegaene hver dag. Både de og andre på byggeplassene har tatt henne godt i mot.
Det går bra å være jente i murerfaget.

_________________________________
Tekst og foto: Knut Randem

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image