Har det travelt med å komme ut i bedrift

Midt i januar og i god tid før valg av framtidige studieretning var 19 byggfagelever samlet til praksisuke på Skedsmo videregående skole. Noen vil til mur- og flisleggerfaget, og de vil dit raskt.

For Emil Evang (16) er mur- og flisleggerfaget en av favorittene. Foto: Knut Randem.

Faglærer Tom Moen forteller at de i fjor hadde tre elever fra VG1 som gikk i lære direkte etter det første året. I år håper han på fire eller fem. Felles for disse er at de vil begynne å jobbe så raskt som mulig.
Arbeidsoppdraget de løser i den uka praksiskurset pågår er den største oppgaven de har gjort i faget siden de begynte på skolen. 15 av de 19 elevene deltok hele uka. De fire siste måtte dessverre innom fellesfag enkelte dager.

Sammensatt oppgave
– Det er litt kaotisk her når det er så trangt som det er nå. Det blir også mye verktøy å holde orden på for eleven på så liten plass, forteller Moen, men det ser ikke ut som om plassen har gått utover arbeidslysten til elevene.
Murmesteren er på besøk en av de siste dagene i uka og de fleste driver nå med flislegging. Før det har de bygget opp en Leca-vegg med teglforblending på den ene siden. Den andre siden ble pusset før den ble flislagt.

Godfølelse
Emil Edvang (16) er en av elevene som har et godt blikk på mur- og flisleggerfaget. Men han er ikke en av de sikre. Tømrer og anlegg er også fag som frister.
– Her har vi fått prøvd oss på faget og fått følelsen av hva det går ut på. Og det er mer variert enn jeg trodde på forhånd, forteller han.
Emil bor på gård, som dyrker korn, og har en far som gikk på anlegg. Hjemme har de både gravemaskin og traktor så det er anleggsfaget som er den nærmeste utfordreren til mur- og flisleggerfaget.
– Men jeg ser jo at Norge trenger murere. Velger jeg det faget vet jeg også at jeg kan få læreplass og jobb.
Hvilket valg han tar er ikke godt å si, men at praksisuka trakk i retning mur- og flisleggerfaget var helt klart.

Populær praksisuke
Praksisuka gjennomføres med konseptet som etter hvert har blitt godt kjent og populært. Faglærerne setter pris på samarbeidet med bransjen. Leverandørene stiller opp og de tre glade oldtimers stiller velvillig opp.
På Skedsmo videregående skole hadde også direktør Knut Asper i Murmesternes forening Oslo fått på seg arbeidstøyet og viste at han ikke hadde administrert bort sine faglige ferdigheter.
Asper har også sett at disse praksisukene er populære. I tillegg til de som arrangeres i Oslo og Akershus håper han de også får til noe tilsvarende i Buskerud.

______________________________
Tekst og foto: Knut Randem

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image