Byggenæringen tar avstand fra bemanningsselskap som lærebedrift

Et av bemanningsselskapene i byggebransjen har søkt om å få bli opplæringsbedrift. Organisasjonene i byggebransjen reagerer kraftig på søknaden.

Byggebransjen tar avstand fra utleie av lærlinger. Illustrasjonsfoto.

– Vi kan ikke se at det er akseptabelt at ungdom i en utdanningssituasjon skal tilbys en læringsarena i byggsektoren med midlertidige arbeidsplasser, risiko for stadig nye kolleger i læringsmiljøet og stadig nye veiledere i hverdagen som ikke har tilknytning til den bedriften hvor lærlingen har sin kontrakt, sier daglig leder i Byggmesterforbundet, Frank Ivar Andersen i en pressemelding.

Administrerende direktør Jan Gunnar Madsen i Norske Murmestres Landsforening bekrefter at det er enighet i BNL-familien om dette standpunktet.

BNL (Byggenæringens Landsforening) har sendt brev til statsråd Jan Tore Sanner i Kunnskapsdepartementet og ber om møte med statsråden på vegne av bransjen. Også Byggmesterforbundet har sendt tilsvarende brev.

I brevet fra BNL påpekes det at «Både opplæringsloven og forskriften om lærlinger i offentlige oppdrag forutsetter at den enkelte lærling skal være ansatt i den bedriften hvor opplæringen gjennomføres. Dette betyr at produksjonsbedriften må ha ansatt(e) instruktører i angjeldende fag, og bedriften må ha ansatte fagfolk i de samme fagene.»

BNL mener at det heller ikke vil være mulig å oppfylle forskriften om plikt til å stille krav om bruk av lærlinger i offentlige kontrakter dersom bemanningsselskaper får anledning til å ha lærlinger.

Videre påpeker BNL i brevet at «En utleiebedrift har et annet formål enn en produksjonsbedrift. Utleiebedriftens formål er å leie ut arbeidskraft til produksjonsbedrifter. Det vil etter BNLs oppfatning skade rekrutteringen til bygg- og anleggsnæringen dersom utdanning og opplæring blir gjenstand for utleie som et nytt kommersielt forretningsområde hvor bedriftene i offentlige kontrakter kan kjøpe seg ut av kravet om en eller flere lærlinger i oppdraget. Det vil heller ikke bli flere lærlinger og fagfolk i næringen dersom bedriftene leier inn lærlinger i kontraktsperioden og sender dem tilbake til utleiebedriften etter ent oppdrag. Dette er ikke i tråd med intensjonene i opplæringsloven og heller ikke i forskrift om lærlinger i offentlige oppdrag.»

BNL varsler at de også henvender seg til Oslo kommune om saken da søknaden har blitt levert til denne kommunen.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image