Alle allmenngjøringsforskriftene videreføres

Tariffnemnda har vedtatt videreføring av allmenngjøringsforskriftene for verft, byggfag, jordbruk og gartneri, renhold, fiskeindustri, elektrofag, godstransport, turbil, og hotell, restaurant og catering. Det betyr at det fortsatt er forbudt å lønne noen under tariffavtalenes minstesatser i disse bransjene.

Fortsatt minstelønn. Foto: Knut Randem.

Forskriftene for verft, byggfag, elektrofag og renhold har også bestemmelser om dekning av reise, kost og losji (RKL). Her har Tariffnemnda vedtatt en endring. Forskriftene pålegger fortsatt arbeidsgivere å dekke RKL-kostnader som påløper i Norge. Men mot LOs stemme fjernet nemnda arbeidsgivers plikt til å dekke reisekostnadene til og fra Norge, samt for et rimelig antall hjemreiser. Flertallets begrunnelse var at dette gir en delvis tilpasning til det reviderte utsendingsdirektivet i EU, som skal implementeres innen juli 2020.

I begrunnelsen fra nemnda heter det at «en veldig stor andel av de utenlandske arbeidstakerne ligger på lønnsnivå rundt allmenngjøringsnivå og noen under. Dette viser at forskriften har reell betydning, og at det er sannsynlig at lønningene vil falle dersom allmenngjøringen fjernes.»

De nye forskriftene gjelder fra 1. desember.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image