Ber om bedre hjelpemidler mot arbeidslivskriminelle

Administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg og Ann Kjersti Kjeia Sletten i Skattetaten undertegnet samarbeidsavtalen. Foto: Statsbygg.

Statsbygg-sjefen ber politikerne om bedre tilgang til taushetsbelagte opplysninger for å kunne utestenge useriøse firmaer.

Statsbyggs samarbeid med skattemyndighetene stenger allerede useriøse firmaer ute fra byggeplassen og gir millioner i statskassen, men administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg vil ha flere virkemidler.

Statsbygg har med tydelige krav og tiltak i flere år gått foran for å bekjempe arbeidslivskriminalitet i byggebransjen. Blant tiltakene han mener gir svært gode resultater er Statsbyggs samarbeidsavtale med Skatteetaten. Her blir firmaer med utestående skatter og avgifter utestengt fra byggeplassen til de gjør opp for seg.

Siden samarbeidet startet i 2017 er 26 firmaer blitt utestengt og mer enn 12 millioner kroner betalt inn til skattemyndighetene.

– Dette virker. Vi ser at utestengelsene har en klar avskrekkende effekt. Og de aller fleste som stenges ute, gjør opp for seg, sier Nikolaisen. Men hvert år koster arbeidslivskriminalitet det norske samfunnet 28 milliarder kroner.

Under Arendalsuka i dag er Statsbygg en av flere store aktører som diskuterer hvordan man kan luke ut de kriminelle og gjøre hverdagen lettere for seriøse bedrifter.

– Vi ber politikerne vurdere hva som kan gjøres for å gi bedre tilgang til relevant informasjon. For eksempel vil bedre tilgang til konkursregistret hjelpe oss. Det samme vil mindre strenge regler for Skatteetatens taushetsplikt, sier Nikolaisen.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image