Sentral godkjenning sendes på høring

Kommunal- og moderniseringsdepartementet sender like før sommerferien på høring et forslag til endringer i reglene for Sentral godkjenning.

Forslaget til endringer i byggesaksforskriften var tema i møter med bygg- og anleggsnæringen høsten 2017. Departementet har i etterkant gjennomført en rekke tiltak knyttet til den sentrale godkjenningsordningen, skriver det i en pressemelding:

* Overgangsordningen for Sentral godkjenning er forlenget med ytterligere to år, til 1. juli 2020.
* Regjeringen har oppnevnt et Ekspertutvalg som skal evaluere dagens system med Sentral godkjenning og det planlagte Seriøsitetsregisteret, og vurdere om det er behov for helt andre alternativer.
* Samferdselsministeren og kommunal- og moderniseringsministeren har sendt et felles brev til kommunene med oppfordring om å stanse ulovlig praksis ved gravetillatelser og offentlige anskaffelser.

Forslagene som nå sendes på høring er begrenset til mindre endringer og justeringer innenfor rammene av dagens regelverk, skriver departementet. Mer prinsipielle problemstillinger som bygg- og anleggsnæringen har tatt opp, blant annet knyttet til bruk av innleie og krav til formell fagkompetanse i det utførende ledd, skal vurderes av Ekspertutvalget, slik det også går frem av mandatet til utvalget.

Formålet med forslagene til endringer er at disse skal bidra til å løse noen av utfordringene bygg- og anleggsnæringen har vært opptatt av, deriblant anerkjenning av praksis opparbeidet forut for formell utdanning, synliggjøring av kvalifikasjoner samt enkelte forhold knyttet til seriøsitet. De viktigste forslagene i høringen er:

* Tydeliggjøring av at faglig ledelse må være fast ansatt, og gjeninnføring av definisjon av faglig ledelse
* Utvidelse av antall utdanningsnivåer – økt anerkjennelse av fagskoleutdanning
* Vektlegging av relevant arbeidserfaring opparbeidet før endt (videre)utdanning
* Mulighet til å synliggjøre utførelseskompetanse i foretaket
* Utvidet plikt til å avslå søknad om sentral godkjenning og til å trekke tilbake sentral godkjenning

Høringsfristen er 15. september.

Pressemelding

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image