– Innleievedtaket rammer småbedriftene, mener NHO

– Å heve avtaleadgangen helt generelt, og ikke begrenset til bygg- og anlegg, vil begrense muligheten til å leie inn i bransjer der innleieregelverket fungerer godt i dag, sier Nina Melsom, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO. Foto: Moment studio.

Bedriftenes mulighet til å leie inn ekstra hender og hoder begrenses nå for alle bransjer, og det er de små og mellomstore bedriftene som særlig rammes, skriver NHO i en pressemelding.

Mandag 4. juni vedtok Stortinget å endre reglene for innleie. Regjeringen foreslo i utgangspunktet å begrense mulighetene til innleie i byggebransjen i Oslo. Dette har det vært bred politisk enighet om, men et flertall på Stortinget ønsket å gå lenger og vedtok at de samme reglene skal gjelde for alle bransjer over hele landet.

Mangler landsomfattende tariffavtale
Konsekvensene blir at arbeidsgivere, både i privat og offentlig sektor, ikke får like lett tilgang på den arbeidskraften de trenger. Årsaken er at bemanningsbyråene nå bare kan ha faste ansatte. Da må de sikre at de det er nok jobb til alle til enhver tid og vil derfor ansette færre.

Mange SMB-bedrifter har heller ikke en landsomfattende tariffavtale med ett av de store fagforbundene som har innstillingsrett. Det betyr at de ikke kan leie inn når de har behov for ekstra arbeidskraft i perioder.

– Bare byggebransjen var i uballanse
– Å heve avtaleadgangen helt generelt, og ikke begrenset til bygg- og anlegg, vil begrense muligheten til å leie inn i bransjer der innleieregelverket fungerer godt i dag. Det skapes dermed nye utfordringer i bransjer der innleie ikke er et problem, sier Nina Melsom, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.

NHO har allerede fått tilbakemeldinger fra medlemsbedrifter som opplever at krav om landsomfattende tariffavtale er krevende for dem fordi de ikke har tariffavtale. Om en bedrift er tariffbundet eller ikke, styres primært av om de ansatte har ønsket å organisere seg og kreve tariffavtale. Det er ikke noe bedriften, men de ansatte, har rådighet over.

– Tariffavtale ikke det samme som seriøs
– Det er dessuten en feilslutning å si at bedrifter uten tariffavtale er ensbetydende med å være en useriøs bedrift, sier Melsom.

Hun mener det er positivt at Stortinget vedtok å evaluere effekten av disse endingene.
– Da får vi vite hvordan dette slår ut for SMB-bedriftene og de som står lengst unna arbeidslivet, sier Nina Melsom.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image