En utrolig travel periode

Styreformann Hans Kristian Meling i NML kunne se tilbake på en travel toårsperiode.

Det har vært en utrolig travel periode de to årene siden siste generalforsamling. Det har vært mange møter, både styremøter og andre typer møter med mange og krevende saker. Blant annet har landsforeningen behandlet åtte høringer i perioden. Nå får vi nok en krevende sak å ta tak i.

Slik innledet styreformann Hans Kristian Meling sin åpningstale til generalforsamlingen i NML – Norske Murmestres Landsforening. Før han gikk gjennom en del av de aktivitetene styret har arbeidet med i perioden. Flere av styremøtene er lagt ut rundt om i landet i forbindelse med laugsmøter slik at styret har kunnet komme nærmere medlemmene. Det har vært en strategi i flere sammenhenger for både styret og administrasjonen, som har deltatt i lokale møter og stilt opp for å holde kurs.

Meling framhevet det gode samarbeidet med BNL, men spesielt Byggmesterforbundet, som forbundet er samlokalisert med. Også samarbeidet i håndverkergruppen innen BNL ble positivt omtalt. Her har tillitsvalgte kunnet diskutere og fronte felles saker innad i BNL.
Å samarbeide med likesinnede landsforeninger gir mulighet for å utnytte synergier i organisasjonene, sa han.

Irriterende flissak
Meling kom også tydelig inn på Byggkeramikkforeningens ønske om å skille ut flisfaget. Denne saken ble omtalt i Murmesteren nr 3-18 (ikke på nett) og var etter fleres mening en av de mest diskuterte sakene utenfor møterommet.

¬– Det har vært irriterende og et uromoment at Byggkeramikkforeningen vil gå ut og lage flisleggerfaget som et eget fag, sa Meling.
– Dette er en del av murfaget både i opplæringsplanen på skolen og i læretiden. Flis er også godt forankret i flisdelen i Norsk Standard.
– Dette er noe av det første det nye styret må ta tak i. Styret var av den oppfatning at vi hadde et rimelig bra samarbeidsklima med Byggkeramikkforeningen, så viser det seg at de har gått bak ryggen på oss.

Bekymret for rekruttering
Meling uttrykte også bekymring over nedgangen det har vært i antallet løpende lærekontrakter siden 2007.
– Vi har jobbet aktivt for at denne utviklingen skal snu og vi har endelig fått en økning i 2017 til 252 løpende lærekontrakter, sa han.
¬– NML har som mål å komme opp i 300 løpende lærekontrakter i murerfaget.
Meling framholdt at BNL har lykkes med å få på plass en lærlingklausul på offentlig bygg, selv om den ble svakere enn det NML hadde ønsket. Det gir effekt.

Meling var i sin tale innom en rekke andre saker av større og mindre art. Blant annet nødvendigheten av å spare penger i budsjettene. Sammenslåingen av Landsforeningen og Servicekontoret ble nevnt som et eksempel blant flere. Innsparingene har vært vellykket, mente han.

_______________________________
Tekst og foto: Knut Randem

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image