Viser fram faget og får praksis

Cecilie Veme studerer til yrkesfaglærer og Ruben Haugen har murerfaget som en god nummer to. Foto: Knut Randem.

Det summer av aktivitet når VG1-elevene på Eidsvoll videregående skole har praksisdager i murerfaget. Det viktigste er at de får smakt nok på faget til å kunne ta et valg om framtidig yrkesvalg.

Det mures Leca-vegg som forblendes med tegl på den ene siden og pusses og flislegges på den andre siden. Vi har sett det før og konseptet fungerer. Oldtimers er med og forsterker skolens egne elever. Men der borte i den ene enden er det ei som ser mye eldre ut enn de andre. Hvem er det?

Svaret kommer raskt. Det er Cecilie Veme (37, så vi bommet ikke helt) hun er student på faglærerutdanningen på universitetet OsloMet og bor i nabobygda Råholt. Nå har hun menget seg med VG1-elevene for å få praksis i faget hun har valgt som et av sine tre fordypningsfag. Og hun smiler fra øre til øre.

– Dette er morsomt. Kanskje først og fremst å mure tegl og sette opp fliser, men også blokker er morsomt. Da ser du resultatene raskere.
– Vi har 30 dager praksis i året, ti dager i hvert av de tre fagene vi fordyper oss i. Og dette har vært kjempegøy, sier hun på den femte av de seks dagene med praksis her på Eidsvoll.

Studiet for å bli faglærer er et treårig heltidsstudium, men hun har valgt å jobbe 60 prosent i jobben som renholdsleder ved siden av. Det er faget hun selv har fagbrev i. Nå har hun falt for murerfaget, får vi håpe. Gleden over arbeidet er på plass.

Elevene jobber parvis på sine prosjekter og Cecilie jobber sammen med Ruben Haugen (16) fra Minnesund.
– Hvordan er det å jobbe sammen med ei som kunne vært mora di?
– Det er overraskende gøy og jeg storkoser meg, svarer han. De har åpenbart funnet tonen.
– Så nå skal du bli murer?
– Nei, jeg skal bli rørlegger, men dette var kjempegøy. Jeg har ikke forandret mening, men murer er en god nummer to for meg, svarer han.
Det beste med praksis synes han er når du lærer av egne feil og ikke blir fortalt alt. Han synes flis virker lett, men når vi peker på en fug, som har sunket sammen, sier han at der lærte han å ikke ta bort snora for tidlig.

Torbjørn Christensen i Akershus Murmesterforretning (t.h.) følger med og ser etter framtidige lærlinger. Foto: Knut Randem.

Ser etter lærlinger
De andre arbeidsstasjonene er bemannet av jevnaldrende VG1-elever. Ved en av dem møter vi Torbjørn Christensen fra Akershus Murforretning AS på Dal. Han har tatt i mot invitasjonen om å komme for å se på mulige arbeidstakere.

– Vi trenger folk hele tida. Det er vanskelig å få tak i faglærte derfor ser jeg etter kandidater her. Lærlinger er en god måte å rekruttere på selv om det er en del jobb å tilrettelegge for dem. De kan ikke så mye, men om de er interesserte i faget så er mye gjort, sier Christensen.

__________________________________
Tekst og foto: Knut Randem

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image