Overgangsordning videreføres

Vi er nå lettet over at Sanner tar næringen på alvor, sier Sandnes (t.h.). Det er tre år siden han overleverte rapporten «Enkelt å være seriøs» til Sanner. Foto: Knut Randem.

– Vi forlenger overgangsordningen for sentral godkjenning for foretak med to år, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Det er vi svært fornøyde med svarer BNLs Jon Sandnes.

– Vi er svært fornøyd med at Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har lyttet til næringens bekymringer, og vi vil bidra til å finne robuste løsninger som får tillit i markedet, sier Jon Sandnes, adm. dir i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Stridsspørsmålet har vært om realkompetanse har noen verdi eller om kun formalkompetanse skal kvalifisere for sentral godkjenning i framtiden. Utsettelsen gir tid til opprydding i regelverk og ny utredning.

– Vi setter ned et hurtigarbeidende ekspertutvalg som skal se helhetlig på verktøyene vi har for å sikre god byggkvalitet og arbeidet mot useriøse aktører, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

– Regjeringen ønsker gode og effektive verktøy for å redusere problemene med useriøse og dårlige kvalifiserte firmaer, men vi «avskilter» ingen i byggenæringen. Jeg lytter til næringen, og tar på alvor de utfordringene de har tatt opp. Jeg har derfor besluttet at overgangsordningen for kvalifikasjonskrav som ble vedtatt 22. februar 2016 forlenges til 1. januar 2020. Det betyr at reglene for utdanning og praksis vil gjelde som før 1. januar 2016, sier Sanner.

Overgangsordningen som nå forlenges, gjelder kun for kvalifikasjonskravene. Det lempes ikke på seriøsitetskravene som gjelder betaling av skatt og merverdiavgift, registrering i arbeidsgiver – og arbeidstakerregisteret, obligatoriske forsikringer og lønns- og arbeidsvilkår.

– Når regjeringen sent i høst mente at tolkningen av nettopp plan- og bygningsloven ikke kunne kreve fag og svennebrev for utførende bedrifter – samtidig som bedrifter med lang erfaring blir avskiltet, ble reaksjonene sterke fra en samlet næring. Vi er nå lettet over at Sanner tar næringen på alvor, sier Sandnes.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image