Tromsø får uropatrulje og Oslo-modellen

Murmester Ottar Fyhn Gohli har arbeidet hardt for å få uropatrulje og Oslo-modellen til Tromsø. Nå får han begge deler. Foto: Knut Randem.

Nå går byggebransjen i Tromsø til frontalangrep på de useriøse og kriminelle aktørene på byggeplassene. Uropatruljen er vedtatt og snart innføres Oslo-modellen, om alle holder ord.

Murmester Ottar Fyhn Gohli har vært en aktiv pådriver for å etablere en uropatrulje i Tromsø etter mønster av Trondheim. Problemene er så store på byggeplassene at det er nødvendig å ta alvorlig tak.

I oktober møttes laugene for malere og murere til felles laugsmøte. Dit hadde de invitert Vidar Sagmyr som orienterte om arbeidet med uropatruljen i Trondheim. Responsen i møtet var så god at de bestemte seg for å ta initiativet til et stormøte for alle aktørene i byggebransjen.

Gohli fikk ansvaret for å få i stand møtet og i forrige uke var de seriøse aktørene i Tromsø samlet på hotell Scandic. Det var også naturlig at både Fellesforbundet og politikere og myndighetspersoner var tilstede.

– Om vi skal lykkes med denne kampen, må vi jobbe lokalt med godt samarbeid med alle parter slik at vi får gjennomslag. Sentralt er det store og sterke krefter som jobber mot oss. Lokalt er veien til makta mye kortere.
– Arbeidsgiver og arbeidstaker må slå gode krefter sammen når vi er enige i saker. Slike saker er det veldig vanskelig for politikerne å gå i mot. Vi kan krangle med Fellesforbundet om andre ting, men ikke om dette, sier Gohli. Han er aktiv i lauget og er medlem av styret i Norske Murmestres Landsforening (NML).

Ottar Fyhn Gohli holder innlegg for stormøtet. Foto: Jan Gunnar Madsen.

Ikke på dagsorden, men vedtatt
Selv om forslaget ikke var behørig oppført på dagsorden, besluttet likevel møtet enstemmig å etablere en uropatrulje i Tromsø, forteller Gohli.

– Dette blir et spleiselag. Allerede på møtet varslet en entreprenør og en malermester at de begge ville bidra med inntil 100 000 kroner til prosjektet. Flere bedrifter har etterpå varslet at de vil bidra med de nødvendige midlene.

Fellesforbundet er invitert til å peke ut tre medlemmer til styringsgruppa. Entreprenørene får en representant og håndverksfagene får tre representanter i styringsgruppa.

– Målet er å ha styringsgruppa og finansieringen klar i januar. I løpet av første halvår er målsettingen å ha en person på plass og drift i uropatruljen, sier Gohli.

Politiets næringslivskontakt Merete Samuelsen deltok også i møtet. Foto: Jan Gunnar Madsen.

Oslo-modellen tas i bruk i Tromsø
Gohli forteller at han lenge har lobbet blant politikerne for å innføre Oslo-modellen i kommunen. Den politiske makta i Tromsø ivaretas av Arbeiderpartiet, SV og Rødt.
– Ledende politikere for de tre partiene var til stede på møtet. Jens Ingvald Olsen (R) og Brage Sollund (Ap) lovte i møtet at Oslo-modellen skal innføres i Tromsø. I dag har jeg fått beskjed om at saken kommer opp på kommunestyremøtet i slutten av januar, forteller Gohli.

Alle håndverksfagene, entreprenører, Fellesforbundet og representanter for påtalemyndigheten, kemneren og politiets næringslivskontakt var til stede på møtet som vedtok å starte en uropatrulje i Tromsø. Det er Arbeiderpartiet, SV og Rødt som styrer kommunepolitikken i Tromsø. Også disse var til stede i møtet. Fra organisasjonene sentralt møtte Jan Gunnar Madsen i NML og Frank Ivar Andersen fra Byggmesterforbundet. NHOs tidligere regiondirektør for fylket, Christian Chramer, var møteleder. Han er nå direktør for medlem og region i NHO sentralt.

Uropatruljen vil spille på lag med offentlige myndigheter for å avsløre useriøs og kriminell virksomhet på byggeplassene.

Direktør Jan Gunnar Madsen i NML holdt en innledning på møtet. Han er svært fornøyd med tiltaket. Han synes det er riktig og viktig at slike initiativ tas og drives lokalt.

___________________________
Tekst: Knut Randem

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image