Kongens gave til Dronningen

Dette har blitt dronning Sonjas kunsthall og står ferdig til hennes 80 årsdag. Hestenes båser er bevart. Foto: Knut Randem.

Stallens midtre ben sett fra parksiden. Tårnet kom tidlig i forrige århundre. Foto: Knut Randem.

Stallene tilhørende slottet i Oslo ble bygget i 1840-50. Det er lenge siden de ble brukt til sitt opprinnelige formål. Lager og garasje har vært bruksområder siden krigens dager. Nå blir det rehabilitert til gammel prakt og blir Dronning Sonjas kunsthall. Det er en gave fra Kongen til hennes 80 årsdag 4. juli. I anledning dagen publiserer vi denne artikkelen fra vår trykte utgave.

Kunsthallen skal ikke romme dronningens kunst, men heller vise hva hun har gjort for kunst-Norge, forteller slottsforvalter Ragnar Osnes.
– En mulighet til å frigjøre midtstallen har gjort dette mulig. Den har blitt benyttet som lager de senere årene.
– Stallen ble bygget på Linstows tid med en t-form mot Parkveien (slottets arkitekt. red. anm.).
– I 1911 ble stallen fornyet etter inspirasjon fra Buckingham slott i London. Det gjør dette til en unik stall i Norge. Dette var en følge av dronning Mauds interesse for hester og hennes herkomst. Anlegget ble utvidet med en ridehall, et tårn og det hele fikk en e-form.
Osnes forteller også at det opprinnelig var åpning mot nåværende Parkveien og ut i ridelandskapet bak slottet. Dette var langt på landet på den tiden anlegget ble bygget. Ettersom byen krøp innpå ble porten og fasaden mot Parkveien lukket i 1911. Med ny utadrettet aktivitet etableres den gamle utgangen igjen.

Yusein Kumbarov i Murercompaniet AS har vært bas for murerarbeidet. Her viser han nedhugget puss før ny puss påføres. Foto: Knut Randem.

Ut med hestene
Fram til krigen 1940 var hester i vanlig bruk på slottet, men etter krigen overtok bilene den daglige transporten. Disse fikk garasje i stallen. Da ble noen av båsene fjernet for å gi plass til bilene. Men slottet har lang tradisjon for å ta vare på gamle detaljer. I omtrent trefjerdedeler av stallen vil du derfor i dag kunne se de autentiske båsene hestene sto i fra dronning Mauds tid. Båsene er nå tilpasset det nye utstillingsformålet. Det skal også være mulig å arrangere konserter her. Anlegget skal være åpent for publikum store deler av året.

200 000 objekter på lager
– Vi har over 200 000 bilder og gjenstander i slottets eie. Dette er en unik samling Norgeshistorie, som nå skal stilles ut i midtstallen. De øvrige arealene benyttes til verksteder og annen aktivitet.
– Ønsket er å bruke midtstallen i offentlighetens interesse.
Når Murmesteren er på besøk i stallen er det intet å se til disse objektene. En rekke håndverkere arbeider hardt for å bli ferdig i tide til fødselsdagen.
– Det har ikke vært mer enn tiden og veien for å bli ferdige i tide, sier Osnes.
Det er til stor hjelp ved rehabiliteringer at slottet alltid har et stort lager av fliser, gatestein og andre bygningsdetaljer.
– Vi har måttet demontere hele vegger ned i bakken for så å bygge dem opp igjen. Takket være et godt samarbeid med Riksantikvaren har det likevel gått greit.
– Farger og metoder er sporet ved skraping og er dokumentert.
– Det var på 50-tallet at noen av båsene ble revet for å gi bedre plass til bilene. Da ble en vegg pusset med moderne puss. Den var solid krakelert, men den originale veggen står nesten like godt i dag.

Kort tid
Arbeidet med stallen startet i november 2016 og avsluttes i juni 2017. Hele tiden har det arbeidet mange håndverkergrupper her. De er valgt ut etter en kombinasjon av pris og kompetanse, forteller Osnes.
Murercompaniet AS har hatt en større del av murerarbeidet i forbindelse med rehabiliteringen av stallen. Yusein Kumbarov har vært bas for arbeidet og viser oss noen av detaljene i arbeidet.
Jobben dreier seg ikke bare om stallen, men også om noen av de tilstøtende arealene med garderober og toaletter. Det er lagt originale fliser og nyproduserte fliser etter gamle bilder på gulv og vegg. Noen vegger er bygget nye, men får samme overflatebehandling som originalt med NHL (naturlig hydraulisk kalk).

Stallen sett fra Parkveien hvor den nå åpnes med publikumsinngang. Foto: Knut Randem.

Tekst og foto: Knut Randem

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image