– Register gir ikke seriøsitetsgaranti

Statsråd Jan Tore Sanner får kritikk av BNL for for lave ambisjoner for seriøsitetsregisteret. Foto: Knut Randem.

Tidligere denne uka presenterte kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner regjeringens plan for etablering av et seriøsitetsregister for byggenæringen. Registeret blir ikke omfattende nok, mener Byggenæringens Landsforening (BNL) og krever at mer enn skatt- og avgiftsbetaling registreres.

Regjeringens forslag omfatter at registeret skal ha opplysninger om firmaene fra Brønnøysundregistrene og om skatte- og avgiftsbetaling fra Skattedirektoratet.

– Dette er ikke godt nok uten informasjon om kvalifikasjoner bedriftene har. Skal registeret har forankring i byggenæringen må registeret inneholde kvalifikasjoner, sier Jon Sandnes adm. dir i BNL.

Næringen foreslo i rapporten «Enkelt å være seriøs» et register for bedrifter som arbeider i ROT-markedet, kalt modul 2. Tanken med et slikt register var å gi underleverandører og foretak i ROT-markedet (rehabilitering, ombygging og tiltak) mulighet til å vise at de er seriøse, skriver BNL i en pressemelding.

Slik det foreslås nå vil ikke seriøsitetsregisteret fange opp hensikten med tiltaket – nemlig å luke ut useriøse bedrifter, for å sikre at en frivillig ordning er attraktiv og har troverdighet, mener BNL.

– Seriøsitetsregisteret må opprettes slik at bedrifter automatisk kontrolleres mot etablerte registre. Myndighetene har allerede et register over kvalifikasjoner for fagutdannede og denne informasjonen må være en del av ordningen.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image