Leverer 1000 takstrapporter i året

Morten Silkebækken er en attraktiv takstmann, og utfører rundt 1000 takstrapporter årlig.
– Jeg har alltid jobbet mye og syns det jeg holder på med er utrolig morsomt, sier 45-åringen.

Takstingeniør og byggmester Morten Silkebækken (45) har laget eget sjekklistesystem for å gjøre takstjobben grundigere og mer effektiv.

– Jeg har alltid jobbet mye og syns det jeg holder på med er utrolig morsomt. Jeg går ikke lei ennå, smiler Morten Silkebækken til Fagrådet for våtrom.

De tre siste årene har elverumsingen levert rundt 1000 takstrapporter årlig. Dette er hovedsakelig takstrapporter i forbindelse med kjøp/salg av fast eiendom, samt noen reklamasjon- og tvistesaker.

– Jeg jobber cirka 4000 timer i året. Akkurat nå er det litt rolig, men jeg har ambisjoner om å holde meg på dagens nivå hva gjelder oppdragsmengde. Effektivitet, samt et velfungerende foretakssystem er nøkkelordene, sier han.

Hemmelig dokument
Og effektiv må han være skal han klare å rekke over så mye. En sekretær renskriver takstrapportene slik at han får produsert «ute i felten» på dagtid.
I tillegg har han utviklet eget sjekklistesystem: Sjekklisten for Tilstandsrapporter, som går over 48 A4-sider, får vi lov til å bla igjennom og studere, men ikke fotografere.
Denne er hemmelig.

– Jeg var ikke fornøyd med det opprinnelige systemet, så i 2009 begynte å utvikle mitt eget. Jeg har ikke eksakt oversikt over hvor mange timer jeg har brukt, men det er nok ikke langt unna 100 timer årlig. Jeg har ikke gjort vesentlige revideringer siden 2015, sier han.

– Jeg ønsker ikke å gå i detalj om innholdet, men er overbevist om at sjekklisten gjør takstrapporten fyldigere og bedre. Uavhengig av kompleksiteten går jeg grundig til verks på hvert oppdrag. Det er en viktig jobb jeg har og det kan få store konsekvenser for flere parter hvis jeg ikke gjør det skikkelig. Markedet etterspør stadig flere tilstandsrapporter. Tidligere var verditaksten den mest brukte rapporten, men denne egner seg ikke til kjøp/salg av fast eiendom, sier han.

Tegnet hus i skoletimene
Vi møter den populære og ettertraktet takstingeniøren hjemme på Hamar. Her, vegg i vegg med primærboligen, har han bygget et stort og flott hjemmekontor.
45-åringen er utdannet diplomøkonom, tømrer, byggmester og takstingeniør. Morten Silkebækken AS er også Godkjent våtromsbedrift.

– Jeg har alltid vært glad i matematikk, og det falt derfor naturlig å ta økonomiutdannelse etter videregående. I flere av skoletimene på videregående, tegnet jeg hus og plantegninger. Jeg trivdes godt som tømrer, men ble etter hvert fascinert av takstfaget. Bygg – og spesielt småhusbebyggelse – har alltid interessert meg.

Folk velger billig fremfor kvalitet
På Hedmarken er Morten en svært ettertraktet takstmann. Han blir ikke like imponert over alt han ser…

– I dag er det ikke lenger noe som overrasker meg. Mange boligeiere er veldig opptatt av å si at de har brukt «fagfolk» til oppussingsjobben, men hva mener de egentlig med «fagfolk» når det jeg ser ikke er innenfor standardkravene? Det er for mye fokus på at arbeidet skal gjøres billigst mulig. Gjør du ting billig er det også større risiko for at du ikke får et godt sluttresultat.
Han lener seg tilbake på kontorstolen. Før han fortsetter.

– Jeg har vært på flere befaringer på bad som forbruker selv har bygget og/eller har fått hjelp til. Og en gjenganger er at materialene er kjøpt litt her og der. På mange av badene oppstår det blant annet lekkasjer fordi membranarbeidet ikke er godt nok utført. Men jeg har også sett tilfeller hvor det oppstår store skader på fem-seks år gamle bad, som er utført av godt etablerte og seriøse entreprenører. Da er reklamasjonsretten utløpt. Det er viktig å være oppmerksom på materialvalg og ikke minst samhørigheten mellom materialene, sier Morten Silkebækken.

Tekst og foto: Rune Midtskogen, Fagrådet for våtrom

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image