– Det er visse folk du ikke legger deg ut med

Faksimile av Dagsavisens oppslag om det regionale verneombudet.

– Vi har polsk- og litauisk mafia, så er det de kriminelle motorsykkelklubbene som hvitvasker penger i byggebransjen – da buser du ikke bare fram, sa regionalt verneombud i Oslo, Anders Johnsen til Dagsavisen før helgen. Nå får han støtte av BNL og Fellesforbundet.

Johnsen beskrev en hverdag som han opplever som farlig for et verneombud. Han tør ikke å oppsøke byggeplassene i sentrum, men konsentrerer seg om ytre by. Han er skremt.
– Vi vet av erfaring at det er i indre by du finner de verste. Der treffer du folk som kommer med trusler av typen: «Jeg veit hvor du bor». Det er så mye rølp og drit i sentrum at der går du bare ikke inn alene, sa han til Dagsavisen. Han mener også at de useriøse aktørene har stjålet 70 prosent av rehabiliteringsmarkedet.

– Det er et konglomerat av ulike folkeslag som flyr rundt og skal fikse huset ditt. De færreste har papirene i orden. Jeg skjønner ikke at folk er villig til å ta så store sjanser.

Det er ikke bare folk med lite penger som benytter seg av useriøs arbeidskraft.
– Asker og Bærum er overrepresentert. Nesøya er et helvete. Det er de som har mest, som bruker minst. Det er kanskje derfor de er så rike? spør Johnsen i avisa.

Ber Sanner ta grep
Det private byggemarkedet er fullt av råtne epler, bekrefter Byggenæringens Landsforening (BNL) og Fellesforbundet. De krever at regjeringen tar de useriøse aktørene seriøst, skriver Dagsavisen i dag.

Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL kjenner igjen Johnsens beskrivelse av situasjonen. Dette har bransjen arbeidet lenge med å rydde opp i. – Det er mange råtne epler i rehabiliteringsmarkedet. De useriøse har i stor grad tatt over deler av dette markedet, sier Sandnes.
Også Per Skau i Fellesforbundet er bekymret over situasjonen. Han tror mye av grunnen til forholdene er at organisasjonene ikke er tilstede i bedriftene i dette markedet.

Både Sandnes og Skau ønsker å få på plass en registreringsordning for arbeid på egen bolig. De ber kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) om å få dette på plass. De tenker seg en registrering lagt til nettstedet seeiendom.no. Det vil gi et incitament til å registrere arbeidene fordi det vil ha stor betydning for forbrukerne, mener de.

– Det er mye penger i omløp, og dette vil også øke verdien for den enkeltes bolig, sier Skau.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image