Varsom med flislegging ute om vinteren

Liming utendørs på den kalde årstiden bør unngås hvis man ikke vet at det blir en rekke dager med temperaturer over ca +5 grader etter liming og fuging.

Liming utendørs på den kalde årstiden bør unngås hvis man ikke vet at det blir en rekke dager med temperaturer over ca +5 grader etter liming og fuging.

Utendørs flislegging skal ikke utføres i kulda, sier seniorforsker Arne Nesje i SINTEF Byggforsk. Han har likevel noen råd om hvordan og hvorfor du skal være varsom rundt det magiske nullpunktet.

– Skal du jobbe med flislegging i den kjølige årstiden må det ikke være fare for nattefrost. Vannet begynner å utvide seg ved to plussgrader. Da vil vannet sprenge sement-bindingene fra hverandre før limet har fått bygget opp styrke. Det svekker limingen og kan ikke reverseres, sier Nesje.
– Vannet har to funksjoner i et lim. Det skal gjøre det bearbeidbart og det skal gjøre at sementen herder. Overskuddsvannet skal fordampe. Noen produkter har raske sementer som også trenger lite vann slik at den temperaturavhengige perioden er kortere enn for andre produkter.
Nesjes råd er å lim utendørs bare når du har kontroll på temperaturen. Eventuelt kombinert med å benytte en limtype som herder raskt.

Lim som fryser før den er herdnet helt ut blir meget porøs.

Lim som fryser før den er herdnet helt ut blir meget porøs.

Generelt anbefaler de fleste produsentene at deres lim ikke benyttes under fem grader. Det gjelder spesielt de første dagene.
– Det spiller egentlig ingen rolle hvor kaldt det blir. Det er de magiske gradene rundt nullpunktet som er kritiske. Da utvider vannet seg. Når det har frosset utvider det seg ikke mer.

Fryser tidlig
– Selv om lufta holder varmegrader kan vi på klare netter oppleve himmelstråling. Det er samme effekten som når isen legger seg på bilrutene selv om det ikke er nattefrost. Det samme gjelder flislagte flater.

Må du likevel legge flis ute om vinteren, er det telt og oppvarming som gjelder.
– I teltet må det være 5 – 15 grader og du må la det stå med varme i fire, fem døgn etter legging/fuging. Dersom underlaget er svært kaldt må teltet settes opp så tidlig at du kan være sikker på at de øverste centimetrene i underlaget har plussgrader.
– Det finnes antifrysstoffer, gjerne basert på kjemikalier som senker vannets frysepunkt. Slike stoffer skal ikke kombineres med lim eller fugeprodukter. Det påvirker kvaliteten og kan også føre til saltutskilling og et lite lekkert utseende, avslutter Arne Nesje i SINTEF Byggforsk som utøver teknisk veiledning på vegne av Byggkeramikkforeningen.

I Murmesteren nr 6-15 kunne du lese første del av en fagartikkel om dette temaet. I nr 1-16 får du del 2.

________________________
Tekst: Knut Randem
Foto: Arne Nesje

Del dette på:

  2 comments for “Varsom med flislegging ute om vinteren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image