Vekst tross usikkerhet i byggenæringen

Rehabilitering av våtrom er sensitivt for endringer i ledigheten. Foto: Knut Randem.

Rehabilitering av våtrom er sensitivt for endringer i byggenæringen. Foto: Knut Randem.

Det er fortsatt forventet vekst i den utøvende delen av byggenæringen, men enkelte regioner og segmenter merker dårlige tider mer enn andre.

Det skriver Byggenæringens Landsforening (BNL) når den presenterer framtidsutsiktene slik Prognosesenteret vurderer dem.

Prognosesenteret trekker blant annet frem yrkesbygg hvor de forventer en investeringsnedgang på 1 prosent. Volummessig er likevel yrkesbyggmarkedet i pluss, siden ROT-markedet for yrkesbygg er forventet å stige med 4 prosent.

Investeringene i nye boliger er forventet å holde seg på et høyt nivå med opp mot 30.000 nye boliger hvert år de neste tre årene. I tillegg vil eventuelle boliger til flyktninger komme. ROT-bolig er også forventet å vokse med mellom 1,5 og 3 prosent de neste tre årene.

Rehabilitering og tilbygg avhengig av ledighet
I ROT-boligmarkedet bidrar større, lystbetonte renoveringsarbeider, som renovering av bad eller kjøkken, også til svingninger i etterspørselen – de øker i gode tider og faller i dårlige. Selv om norsk økonomi ventes å vokse saktere, er det ikke ventet noen dyp lavkonjunktur. Lavere renter motvirket nedgangen i ROT-boligetterspørselen fra lavere reallønnsvekst og økende arbeidsledighet.

Den høye omsetningstakten i boligmarkedet indikerer i tillegg økt ROT-aktivitet fra oppussing i forbindelse med bytte av bolig. Boligprisene og flytteaktiviteten vil imidlertid kunne falle relativt mye hvis ledigheten skulle stige mer enn ventet, men de fleste norske husholdninger er enn så lenge optimistiske på vegne av egen økonomi.

Anlegg til himmels
Anleggsmarkedet går mot et all-time-high nivå med prognoser om vekst på 4,5 prosent i 2015 og hele 14,9 prosent i 2016 i investeringene. I tillegg holdes vedlikeholdet på et høyt og stigende nivå. Spesielt er det veiinvesteringene som trekker markedet. De er beregnet til 30,1 mrd. kr i 2014. I 2015 venter vi en moderat økning på 6 prosent, og deretter hele 23 prosent i 2016, før det roer seg litt ned i 2017 med en vekst på prosent.

Totalmarkedet er forventet å vokse med 2,5 prosent i 2015, 4,1 prosent i 2016 og 2,2 prosent i 2017. Dette skriver BNL i sin presentasjon av Prognosesenterets rapport.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image