Lanserer felles seriøsitetskrav

De er enige om seriøsitetskrav.

De er enige om seriøsitetskrav.

Fellesforbundet, Byggenæringens Landsforening (BNL), Kommunesektorens organisasjon (KS) og Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) er blitt enige om en rekke felles bestemmelser i forbindelse med offentlige bygge- og anleggsanskaffelser.

Det offentlige kjøper bygge- og anleggstjenester for omkring kr 200 milliarder hvert år. Forslaget stiller blant annet krav til faglærte håndverkere og lærlinger i prosjektene, begrensninger i adgangen til bruk av underleverandører og pliktig medlemskap i StartBANK eller tilsvarende leverandørregister.

Flere av kravene vil heve terskelen for hvilke bedrifter som kan delta i offentlige konkurranser – og det vil bidra til å utestenge useriøse aktører. Hensikten er å sikre større forutsigbarhet, bedre kvaliteten på det som bygges, og fremme en ryddig og seriøs næring for både de ansatte og for bedriftene.

– Lærlinger og fagarbeidere fremmer rekruttering
Regjeringen har i forbindelse med regelverket for offentlige anskaffelser varslet styrket lærlingklausul i offentlige kontrakter. I disse bestemmelsene ligger også en anbefaling på hvordan dette skal løses. Per i dag er dette noe som det offentlige bruker mye tid på å finne løsninger på.

Partene påpeker at det å sette krav til lærlinger i prosjektene er et svært viktig grep for å øke antall lærlinger og motivere til flere læreplasser. Erfaringene tilsier dessuten at godkjente lærebedrifter tar samfunnsansvar og lærer opp unge og voksne, noe som sikrer videreføring av nødvendig fagkunnskap gjennom lærlingordningen.

Det er mange kommuner som allerede har innført ulike bestemmelser, og det er mange kommuner som etterspør Kommunesektorens organisasjon om slike bestemmelser som de fire partene nå anbefaler.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image