Framtidens arkitekter med føling for murerfaget

[tribulant_slideshow gallery_id=»1″]

Nærmere 60 andreårs arkitektstudenter fra Arkitekthøyskolen i Oslo (AHO) gjennomførte uka før påske en to dagers workshop hvor de fikk praktisere muring med blokker og tegl.

– Det er gøy å få praktisk erfaring, sier arkitektstudent Maja Hosberg. Tidligere har de kun hatt noe stålarbeid med sveising.
– Det er også veldig lærerikt å få hands on på materialene vi tegner, skyter medstudent Um-ul-banin Syed inn.
– Vi får se at det er vanskeligere få presise resultater i praksis enn vi forestiller oss på forhånd. Vi skjønner også hvor viktig det er å ha gode håndverkere.
Både disse to studentene og de andre er travelt opptatt og energisk i gang med å løse en praktisk oppgave det er gitt noen enkle retningslinjer for. De bygger en vegg av blokker og forblender med tegl. Oppgaven skal inneholde et hjørne og en overdekking.
– Flatene er store nok til at de får et forhold til materialene, sier Tove Narvestad i Wienerberger AS. Det er de son arrangerer workshopen for AHO i samarbeid med Weber.
I syv år har studentene reist til Bratsberg tegl i Telemark på slike praktiske arbeidsdager. Bratsberg er som kjent nedlagt og tiltaket har funnet en ny form, nå hos Leca på Lillestrøm.

Få valgmuligheter
Studentene får utlevert universalblokka fra Leca og kun en type tegl, men de får fire mørtelfarger. Med dette skal de lage overflater med variasjoner etter egne kreative innfall av forband, bakside ut, relieff og annet. Enkelte valgte kreative løsninger de så vidt fikk til å henge sammen mens andre var forsiktigere med sine valg.
Oppgaven var definert i et samarbeid mellom AHO og de to arrangørene. Weber og Wienerberger har også i forkant av workshopen hatt foredrag på høyskolen om sine respektive materialer for å gi studentene en teoretisk bakgrunn. Ved starten av den første arbeidsdagen fikk de i tillegg en praktisk demonstrasjon av arbeidet.
De to bedriftene har tre murere og flere ressurspersoner som kunne tre støttende til under arbeidet. Da Murmesteren var på besøk den andre av de to dagene, så det ut som om arbeidet fløt godt av seg selv.
Både forblending og overdekking ble gjennomført uten forankring og armering. Det viktigste var ikke å utdanne studentene til murere, men å gi dem en følelse for faget og materialene.
– De synes særlig tegl har vært vanskeligere enn de hadde regnet med, sier Narvestad.
Tord Krogstad er en av studentene. Han synes opplegget med workshopen er veldig bra. Han framhever det å skjønne systemet og størrelser i forhold til de to produkttypene.
Krogstad forteller også at de dokumenterer arbeidet de utfører og skal montere en utstilling på AHO den påfølgende dagen slik at andre studenter får se hva de har brukt disse to dagene til. Det er tydelig at tiltaket oppfattes som en viktig del av studiet.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image