Elementbygging i fjellet på Holmestrand stasjon

I fjellet bak Holmestrand sentrum er det sprengt ut en enorm fjellhall, som blir nye Holmestrand Jernbanestasjon, en av stasjonene med størst kapasitet i Norge. Sporene er dimensjonert for hastigheter opp mot 250 km/t. Stasjonen åpnes høsten 2016. For å gi god akustikk valgte man bort støpte betongvegger til fordel for Leca elementer (veggelementer og  byggeplank.

I fjellet bak Holmestrand sentrum er det sprengt ut en enorm fjellhall, som blir nye Holmestrand Jernbanestasjon, en av stasjonene med størst kapasitet i Norge. Sporene er dimensjonert for hastigheter opp mot 250 km/t. Stasjonen åpnes høsten 2016. For å gi god akustikk valgte man bort støpte betongvegger til fordel for Leca elementer (veggelementer og byggeplank).

I stedet for å bygge om den gamle stasjonen, valgte Jernbaneverket å bygge nye Holmestrand stasjon inne i fjellet.

I fjellet rett bak Holmestrand sentrum er det sprengt ut en enorm fjellhall. Totalt er det sprengt ut mer enn 130 000 kubikkmeter fjell, noe som har gitt en enorm fjellhall som er 18 meter høy og 35 meter bred på det meste.
– Dette blir en av de stasjonene med størst kapasitet i Norge. Her skal tog kunne passere i høy fart, samtidig som det står tog på stasjonen, forteller Even Mannion, kontraktsingeniør i Skanska. Sporene er dimensjonert for hastigheter opp mot 250 kilometer i timen. Etter planen skal den nye stasjonen tas i bruk høsten 2016.

Akustikk
Den nye stasjonen ligger langt inn i fjellet. Adkomsten er via to tunneler og en fjellheis til boligfeltet over stasjonen. I begge adkomsttunnelene er det brukt Leca Veggelementer og Byggeplank i taket.
– Opprinnelig var det prosjektert med metallplater og profiler i adkomsttunnelene, og støpte betongvegger på begge sidene, men dette ble droppet på grunn av akustikken i tunnelene. Leca-elementene gir en langt bedre akustikk, forteller Mannion.
I tillegg er det brukt Leca Byggeplank i de tekniske rommene både i den nordlige og sydlige delen av stasjonen. I alt er det omtrent 2300 kvadratmeter Byggeplank og 1000 kvadratmeter Veggelementer som har blitt levert .

På høykant
Veggelementene er satt på høykant og forankret med bolter i fjellet. På det høyeste skjøtes elementene til 7,5 meters høyde. Tunnelene har en kurve som har vært en kompliserende faktor ved montasje av Byggeplanken.
– Svingen på tunnelen er en utfordring vi har løst ved å dra i fra hverandre Leca-plankene, forskale og støpe igjen med armering. En av fordelene med elementene er at de er enkle og raske å montere, sier han.

Montert på tre uker
På bare tre uker var elementene i den nordre adkomsttunnelen montert. Mellom elementene og fjellet blir det også fylt opp med Leca lettklinker for mothold og drenering.
– Vi har gjort oss noen erfaringer med elementene og lært oss håndteringen. Når man kommer i gang er det en effektiv og praktisk løsning som gir et godt resultat, avslutter Even Mannion i Skanska.

__________________________________________
Tekst og foto: Gaute B. Iversenholmestrand-vegg

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CAPTCHA ImageChange Image